duminică, 27 decembrie 2009

Cozonac cu de toate


Ingrediente pentru Cozonac cu de toate


1 kg faina, 
4 oua, 
300 gr zahar, 
500 ml lapte, 
2 pliculete drojdie uscata, 
200 ml ulei, 
un pliculet zahar vanilat, 
2 fiole esenta rom, 
200 gr rahat, 
100 gr nuca, 
100 gr stafide, 
3-4 linguri cacao, 
cate o lingurita de mac si de susan.

Mod de preparare:

Faina se cerne. In caz ca folositi drojdie uscata (este mai putin pretentioasa decat cea proaspata), se amesteca cu faina, daca nu faceti maiaua (se pune intr-un castron drojdia, se adauga apa calduta si cateva linguri de faina- lasati sa creasca) Laptele se pune pe foc si se adauga zaharul, mestecand pana la topire. Nu trebuie sa fiarba, doar sa fie caldut.

2 oua si 2 galbenusuri se bat foarte bine cu mixerul, se adauga o jumatate de lingurita de sare, pliculetul de zahar vanilat si esenta de rom.

Se amesteca faina cu laptele si cu oualele batute. Din cand in cand se pune cate un pic de ulei cald.
Se framanta aproximativ 30 minute. (daca puteti mai mult nu strica).

Se lasa la crescut intr-o camera unde este cald, pana se dubleaza ca volum.

Intre timp se iau cele doua albusuri care au ramas , se adauga 2 linguri zahar si se bat pana se face spuma, se adauga nuca macinata, o fiola de rom si 3-4 linguri cacao. Aceasta compozitie se da in doua (doar avem 2 cozonaci de facut).
Rahatul se taie si el in bucatele mici.

Se imparte coca in doua. Se intinde coca pe o planseta unsa cu ulei (se intinde cu mana). Se ia compozitia de nuca si se intinde pe foaie o fasie (eu impart iar aceasta compozitie in trei), apoi pun langa, rahat multicolor si stafide, apoi iar o fasie de compozitie cu nuca, rahat cu stafide, iar compozitie cu nuca si iarasi rahat cu stafide. Se ruleaza si se prinde la capete. La fel se procedeaza si cu celalalt cozonac.

Se pun in tave speciale de cozonac unse cu unt si tapetate cu faina sau pesmet.
Se mai lasa in tava la crescut maxim 20 minute. Se ung cu ou batut, se presara deasupra cate o lingurita de zahar, susan si mac.

Se coc la 200 grade pentru 40-50 minute in functie de cuptor. Se pot verifica cu o scobitoare daca s-au copt (daca nu a ramas coca pe scobitoare inseamna ca s-au copt). Trebuie sa se rumeneasca si un pic deasupra.

BON APPETIT!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...